جمعه 7 اردیبهشت سال 1403 Fri, 26 Apr 2024 11:30:47 GMT
کد خبر : 53223       تاریخ : 1399/04/09 13:54
معرفی مساجد جهان

معرفی مساجد جهان

به گزارش مبشرین به نقل از شبستان، در این خبر با چند مسجد معروف جهان آشنا می شوید.

معرفی مسجد آتیک شهر گنیلان کوزوو
در بین مساجد این کشور مسجد آتیک (Atik) شهر گنیلان واقع در جنوب شرقی کوزوو یکی از مراکز مهم تجمع مسلمانان در این کشور است.

 طبق مدارک تاریخی در قرون گذشته بالکان منتهی الیه جاده ابریشم بوده و نشر اسلام در آن توسط بازرگانان مسلمانی صورت گرفت که در این مسیر به حمل کالا مشغول بودند.

 

حضور اسلام در چنین منطقه ای به قرون یازدهم و دوازدهم میلادی باز می گردد، زیرا در این دوران با فعالیت دولت شیعی فاطمی که در شمال آفریقا استقرار داشت، اسلام در نقاط شمالی مدیترانه وجنوب شرقی اروپا -که بالکان جزء آن است- گسترش یافت.

 

کوزوو در سال ۲۰۰۸ از صربستان اعلام استقلال کرد اما صربستان این استقلال را به رسمیت نشناخته و آن را بخشی از خاک خود می‌داند. بیشتر قومیت این جمهوری را آلبانی‌تبارها تشکیل می‌دهند، اما ۴ درصد صرب و ۴ درصد دیگر اقوام هستند. دین بیشتر مردم اسلام است، اما اقلیت‌های ارتدوکس و کاتولیک و دین‌های دیگر نیز در آن ساکن هستند.

 

در بین مساجد این کشور مسجد آتیک (Atik) شهر گنیلان واقع در جنوب شرقی کوزوو یکی از مراکز مهم تجمع مسلمانان در این کشور است. مسجد تاریخی آتیک در قرن هفدهم میلادی ساخته شده است و اولین مسجد این کشور محسوب می شود. در سال 1993 طی جنگ های داخی اروپا بخشی از ساختمان مسجد از جمله فانوس قدیمی آن تخریب شد ولی بعد تحت مرمت و بازسازی قرار گرفت.

در حال حاضر این مسجد با ساختمان و معماری قدیمی آن یکی از مراکز گردشگری این شهر نیز به شمار می رود. نمازهای جماعت هر روز در مسجد برقرار است ولی با این حال فعالیت های جنبی و فرهنگی آن نیز یکی از نقطه قوت های آن است.

 

 

 

 

 

مسجد جامع «اربد» یک شاهکار هنری بی نظیر در اردن
مسجد جامع «اربد» یک اثر تاریخی و شاهکاری معماری بی نظیر در اردن است که تاریخ ساخت آن متعلق به دوره عثمانی است.

 یک اثر دینی- تاریخی برجسته  با سبک معماری پیشرفته در طرف جنوبی تپه تاریخی اربد و در قلب مرکز تجاری شهر اربد قرار دارد. این اثر تاریخی زیبا مسجد جامع «اربد» است که ساخت آن به اواخر دوره عثمانی در اوایل قرن گذشته برمی گردد.

 

این بنای تاریخی در دوره «عبدالله اول» پادشاه اردن در سال 1923 میلادی ساخته شد و هنوز زیبایی و ارزش عظیم دینی خود را حفظ کرده است.

مسجد جامع اربد یک شاهکار معماری و دینی قابل توجه است. ساخت این مسجد به سبک ساختمان های طاق دار و  دوره قدیم که در آن زمان رایج بود، ساخته شد. سبک معماری آن پیشرفته است. این سبک معماری در بلاد شام برای ساخت و ساز استفاده می شد.

 

این مسجد در نزدیکی مسجد اربد غربی که ساخت آن به دوره مملوکی برمی گردد، ساخته شد تا در خدمت رسانی به ساکنان شهر اربد سهیم باشد.

 

این مسجد در سال 1939 میلادی به طور کامل بازسازی شد و دیوار خارجی آن در قسمت شرقی بنا شد. گلدسته این مسجد به دستور عبداالله اول در سال 1942 میلادی ساخته شد. ساخت این گلدسته با هنر مهندسی بی نظیر باعث تمایز این گلدسته نسبت به سایر گلدسته های مساجد اربد شده است. ارتفاع آن به بیش از 30 متر می رسد.

در سال 1994 میلادی تصمیم به تخریب این مسجد گرفته شد، اما گلدسته آن به دلیل سبک معماری بی نظیرش به عنوان یک اثر تاریخی برجسته این شهر از طرح تخریب مستثنی شد. هنوز صدای اذان از این گلدسته پخش می شود.

 

ساخت رواق ها و طاق ها در برابر ساختمان این مسجد در حیاط شمالی به سال 1955 میلادی برمی گردد، ساخت این طاق ها و رواق ها زیبایی خاصی را به این مسجد اضافه کرد.

در همین حال، عملیات توسعه حیاط غربی این مسجد یک بار در سال 1961 میلادی و بار دوم در سال 1964 میلادی انجام شد. در سال 1994 میلادی ساختمان مسجد قدیمی تخریب شد و به طور کامل بازسازی و نوسازی شد و در سال 1998 میلادی افتتاح شد.

 

با این وجود، تعدادی مساجد جدید با گلدسته های زیبا و بلند در این شهر ساخته شده است، اما مسجد جامع اربد بیشترین شهرت و جاذبه توریستی را به دلیل اهمیت تاریخی و جایگاهش در مرکز تجاری این شهر به خود اختصاص داده است.

ندوة بمسجد اربد الكبير حول دور المواطن بتحقيق الامن

 

مسجد «اندلس» از بزرگ ترین مساجد اروپا در اسپانیا
مسجد «الاندلس» اسپانیا با مساحت ۴۰۰۰ متر مربع یکی از بزرگ ترین مساجد اروپا به شمار می رود.

 مسجد «الاندلس» اسپانیا با مساحت 4000 متر مربع یکی از بزرگ ترین مساجد اروپا به شمار می رود.

 

این مسجد دارای دو ورودی برای زنان و مردان ، یک مهد کودک ، یک سالن اجتماعات برای 200 نفر ، سه اتاق نماز ، کلاس های درس و کتابخانه است.

 

مسجد الاندلس ظرفیت پذیرایی از یک هزار نمازگزار را دارد و دارای مناره ای به ارتفاع 25 متر است.

 

 

 

اندلس یا اسپانیای اسلامی شبه جزیره ای در جنوب غربی اروپا بود که به دست مسلمانان فتح شد.

 

مسلمانان بخش وسیعی از شبه جزیره «ایبریا» را تا اوایل قرن یازدهم میلادی در دست داشتند و در این مدت با تزریق هنر و معماری اسلامی به این منطقه که آن را اندلس اسلامی می نامیدند کمک شایانی به شکوفایی این دو مقوله کردند.

 

 

نمونه معماری غنی معماری اسلامی در این دوره را می توان در مسجد اندلس مشاهده کرد.

 

 

 

مسلمانان اندلس در مدت حکومت خود بر این منطقه همچنین ریشه های تمدن و فرهنگ غنی اسلامی را به وجود آورده و دانشمندان بسیاری را پرورش دادند.

 

از جمله دانشمندان بزرگ که در اندلس ساکن بودند می توان به «ابن خلدون» اشاره کرد.

 

«ابن خلدون» و خانواده اش پس از فتح اندلس از سوی مسلمانان وارد این شهر شدند و تا زمانی که بین مسلمانان و مسیحیان اختلافی پیش نیامده بود در این شهر ماندند.

 

اندلس یکی از ۱۷ بخش خودمختار کشور اسپانیا کنونی است و پایتخت آن شهر «سبیا» یا «سویل» است.

 

مسجد جامع «استقلال» حیفا با گنبدی سبز رنگ+تصاویر
مسجد جامع استقلال در شهر«حیفا» واقع در فلسطین اشغالی با گنبدی سبز رنگ و دیوارهای آجری، زیبایی دو چندانی به این شهر داده است.

 

 مسجد جامع «استقلال» در شهر حیفا،  یکی از سه مسجدی است که به روی نمازگزاران باز است.

 

مسجد جامع استقلال، مسجدی تاریخی است که به دوره عثمانی ها در فلسطین باز می گردد.

 

این مسجد در مرکز شهر حیفا واقع شده است و دارای سبک معماری اسلامی عربی است که رژیم صهیونیستی اقدام به تخریب این مکان کرد.

 

این مسجد به نام «شیخ عزالدین قسام» نیز مشهور است، زیرا وی در این مسجد سخنرانی می کرده است و مردم از شهرها و روستاهای اطراف برای شنیدن سخنان خود به این مسجد می آمدند.

 

این مسجد در دو طبقه بنا شده است و یک مناره دارد. دیوارهای آن با سنگ های برش خورده منظم و بتنی ساخته شده است .

 

طبقه زیرین مسجد برای اهداف تجاری به کار می رود و طبقه دوم آن ورودی مسجد است.

 

مساحت مسجد استقلال حدود 830 متر مربع است و از سه بخش تشکیل شده که شامل کتابخانه، وضوخانه و سرویس بهداشتی است و مکانی برای اقامه نماز دارد.

 

در دیوار جنوبی مسجد محراب و در سمت راست آن منبر چوبی قرار دارد. سقف مسجد از آهن و بتن است.

 

 

روی سقف سالن نماز آن  گنبد نیم دایره ای قرار دارد. مناره آن سنگی است و هشت متر ارتفاع دارد.

 

مسجد جامع استقلال توسط موسسه بازسازی مقدسات اسلامی «الاقصی» مرمت شده است.

 

 

شیخ عزالدین قسام تا زمان شهادتش در سال 1948 میلادی در این مسجد خطبه ایراد می کرد و پس از آن نیز برادرش «شیخ فخرالدین قسام» امامت مسجد را بر عهده گرفت.

 

این مسجد در زمان جنگ جهانی دوم نیز خسارت های بسیاری دید، اما اوقاف حیفا از آن حمایت کرد.

 

 

 

مسجد «تورنریاس» ،ساختمانی بر روی دیوارهای مخازن آب رومی در اسپانیا
مسجد «تورنریاس» یکی از مساجد «موریش» است که در نیمه قرن ۱۱ میلادی با سبک و سیاق معماری رومی در اسپانیا ساخته شد.

 مسجد «تورنریاس» یکی از مساجد «موریش» است که در نیمه قرن 11 میلادی با سبک و سیاق معماری رومی ساخته شد.

 

این مسجد در منطقه مسلمان نشین « Arrabal de Francos» قرار دارد.

 

مسجد «تورنریاس» برای توزیع آب در سراسر شهر بر روی دیوارهای مخازن آب رومی ساخته شد.

 

این مسجد در حال حاضر میزبان «مرکز ارتقاء صنایع دستی» است و همچنین نمایشگاه های موقت در آن برگزار می شود.

 

این مسجد تا سال 1085 میلادی یعنی زمانی که نیروهای مسیحی «آلفونسوی ششم لئون و کاستیل» تولدو را به تصرف خود در آوردند به فعالیت های مذهبی خود ادامه داد.

 

در اواخر قرن نوزدهم بود که مورخان در مورد ریشه های این ساختمان تحقیق کردند و پس از تحقیقات فراوان در تاریخ 15 مارس 1905 به این نتیجه رسیدند که این ساختمان یک مسجد بوده است.

 

ناموزون بودن زمین موجب شد تا ساختمان این مسجد در دو طبقه آماده شود. طبقه همکف که دسترسی به آن از خیابان «تورنریاس» امکان پذیر است  دارای طاق های نیمه گرانیتی است و به مخازن آب رومی باز می شود.

 

 

طبقه فوقانی محل عبادت است و محراب و دیوارهای قبله را در خود جای داده است.

 

ساخت این مسجد بر اساس یکی از مساجد اصلی شهر «تولدو» به نام مسجد «باب المردوم» که متعلق به قرن دهم است،انجام شده است.

 

این مسجد به شکل یک مربع نامنظم ساخته شده است و فضاهای داخلی آن  شامل 9 محوطه مربع  پوشیده از گنبدهای آجری است.

 

این بنا دارای طاق هایی به شکل نعل اسب با ستون های کم ارتفاع با پایه های بزرگ است.

 

مسجد «بشارت» ، جاذبه گردشگری در «پدروعبد» اسپانیا
مسجد «بشارت» که در «پدروعبد» منطقه ای در استان «کوردوبا» اسپانیا واقع شده است یکی از مساجد مشهور این کشور به شمار می رود.

  مسجد «بشارت» که در «پدروعبد» منطقه ای در استان «کوردوبا» اسپانیا واقع شده است یکی از مساجد مشهور این کشور به شمار می رود.

 

این مسجد که متعلق به گروه مسلمانان احمدیه در اسپانیا است از اهمیت تاریخی بسیار بالایی برخودار است.

 

نمای سفید مسجد بشارت زیبایی و محبویبت زیادی به آن بخشیده است.

 

 

مسجد «بشارت» که در سال 1982 میلادی ساخته شده ،دارای دو مناره بسیار زیبا است که اصول معماری اسلامی در آن به کار گرفته شده است.

 

سنگ بنای این مسجد در روز نهم اکتبر سال 1980 میلادی  گذاشته شد و در نهایت در روز 10 سپتامبر سال 1982 میلادی فتتاح شد.

 

 

مسجد بشارت اولین مسجد هدفمند بود که از زمان به پایان رسیدن حکومت مسلمانان در اسپانیا در پایان قرن 15 میلادی ساخته شد و به همین دلیل نام آن را بشارت به معنای «خبر خوش» گذاشتند.

 

وجود این مسجد تاریخی در منطقه ای بسیار کوچک که فقط  24 کیلومتر مربع مساحت و نزدیک به سه هزار نفر جمعیت دارد زیبایی و اهمیت خاصی به این منطقه بخشیده است.

 

 

در بخش گردشگری هم مسجد بشارت کمک شایانی به ««پدروعبد» کرده است چرا که بسیاری از گردشگران برای بازدید از این مسجد زیبا به این منطقه می آیند.

 

مسجد بشارت از معدود مسجدی است که هیچ گونه تغییری در آن از زمان افتتاح تا کنون صورت نگرفته است و دقیقا به همان شکل از نظر مکان و ظاهر ساختمان باقی مانده است.

 


 

 


  منبع: مبشرین|پایگاه خبر قرآنی و معارف اسلامی
       لینک مستقیم   :   http://mobasherin.ir/shownews.aspx?id=53223

نظـــرات شمـــا






سال 1402سال 1402