جمعه 31 فروردین سال 1403 Fri, 19 Apr 2024 23:00:55 GMT
کد خبر : 26074       تاریخ : 1397/03/27 06
آیین‌های پس از ماه رمضان در شهرستان گناوه

آیین‌های پس از ماه رمضان در شهرستان گناوه

با فرا رسیدن عید تقوا و پاکی، عید سعید فطر و در پایان ماه معنوی و پرخیر و برکت ضیافت الهی ، مومنان و روزه‌داران و شب‌ زنده‌داران گناوه‌ای با شکرگزاری به درگاه خداوند، با برگزاریآیین‌های ویژه این عید بزرگ را جشن می‌گیرند.

به گزارش مبشرین به نقل از فارس، عید فطر  از مهم‌ترین اعیاد مسلمانان است که در بیشتر کشورهای اسلامی، تعطیل رسمی است و مسلمانان  پس از یک ماه عبادت خالصانه و خاضعانه به درگاه احدیت، نماز عید برگزار می‌کنند.

پیرامون اهمیت این عید بزرگ تقوا و پاکی، روایات و احادث بسیاری از ائمه اطهار (ع) نقل شده است از جمله پیامبر خدا(ص) فرمودند: «فرشتگان  در روز عید، سر کوچه‌ها و گذرها می‌ایستند و می‌گویند: «بشتابید به سوی پروردگار کریم که عطای بسیار می‌دهد و گناهان بزرگ را می‌آمرزد و امام علی(ع)  فرمودند:«این، عیدِ کسی است که خداوند،روزه او را پذیرفته و عبادتش را قبول کرده است و هر روزی که در آن، معصیت خدا نشود، آن روز عید است.

 با پایان یافتن ماه معنوی و پرخیر و برکت رمضان و فرارسیدن عید سعید فطر، مومنان و روزه‌داران و شب‌زنده‌داران این ماه عظیم الهی، با شکرگزاری به درگاه خداوند  پاداش معنوی خود را از درگاه خدای یکتا مسئلت می‌دارند.

عید فطر و تعطیلات پس از آن، از ایام مهم در  شهرستان گناوه و نزد مردم است که با حضور مسافران و مهمانان به این بندر زیبا  و برگزاری آیین‌ها و سنت‌های مردمی و دینی، شور و اشتقیاق آن افزایش می‌یابد و حتی گرمای این روزهای بندر هم مانع نمی‌شود تا مردمان دریادل گناوه سنت‌هایشان را در این ایام فراموش کنند.

در این شهر بندری و متاثر از فرهنگ اسلامی ایرانی، با فرار سیدن عید فطر مردم مومن و متدین بعد از یک ماه روزه‌داری با شادی و شور به استقبال عید فطر و دید و بازدیدهای خاص آن می‌روند و روز عید خود را مانند همه مسلمانان با حضور با شکوه در صفوف وحدت‌آفرین نماز عید فطر آغاز می‌کنند که در این ارتباط با گذری در شهر گناوه جنب و جوش معنوی این روز را می‌توان دید.

یکی از شهروندان گناوه‌ای امروز در گفت‌وگو با خبرنگار خبرگزاری فارس در گناوه اظهار داشت: عید فطر از مهم‌ترین جشن‌ها و اعیاد برای مسلمانان است و در کشورهای اسلامی از جمله ایران، از اعیاد بسیار مهم محسوب می‌شود که مسلمانان پس از یک ماه روزه‌داری و اطاعت فرامین الهی، پیروزی در یک امتحان بزرگ را جشن می‌گیرند.

سید علی موسوی افزود: ما هم مانند همه مسلمانان، در این شهر روز عید فطر را جشن می‌گیریم و از این که یک بار دیگر توفیق استفاده از فیوضات این ماه معنوی از سوی خداوند به ما عطا شد را شکرگزاری می‌کنیم.

وی عنوان کرد: از آیین‌های سنتی مذهبی در این منطقه و در پایان ماه مبارک رمضان آیین «الوداع » پیش از اذان آخرین سحر ماه مبارک رمضان است که با اشعاری توسط موذنان در مساجد خوانده و در آن با ماه رمضان خداحافظی می‌کنند.

منا توکلی بانوی شهروند گناوه‌ای که خود را خانه‌دار معرفی کرد و برای خرید عید به بازار آمده است به خبرنگار خبرگزاری فارس در گناوه گفت: از گذشته آئین‌ها و سنت‌های خاصی با پایان‌ یافتن ماه مبارک رمضان و آغاز روز عید فطر در گناوه و روستاهای اطراف برپا می‌شد که برخی از آنها همچنان پابرجاست.

وی گفت:در گذشته مادران و زنان چند روز قبل از روز عید، تدارک این روز را می‌دیدند و با پخت انواع نان‌های محلی، شیرینی‌های خانگی و آماده‌کردن تنقلات ساده برای این روز خود را آماده عید فطر 
می‌کردند و در روز عید هم کودکان با پوشیدن لباس‌های نو به درب منازل رفته و از صاحب‌خانه عیدی می‌گرفتند که صاحب‌خانه با دادن شیرینی و تنقلات به کودکان این عید را برای خود و خانواده مبارک می‌گرداند.

این خانم خانه‌دار ادامه داد: رفتن بر سر قبور درگذشتگان و قرائت فاتحه برای آنها در ساعات اولیه صبح عید، رفتن به منازل و محل مراسم‌هایی که برای درگذشته گان بر پا شده و تسلیت به بازماندگان از دیگر آیین‌های مردمی در این شهر است که از دیرباز  مرسوم بوده است.

امیرعباس پناهی نوجوانی که  به گفته خودش، روزه‌داری را  امسال برای نخستین بار تجربه کرده در گفت‌وگو با خبرنگار خبرگزاری فارس در شهرستان گناوه اظهار داشت: پدر و مادرم  مرا با روزه‌داری و فوائد آن از نظر علمی و مذهبی آشنا کرده‌اند و همیشه با بزرگترها و پدر و پدر بزرگترم در مراسم‌های مذهبی و مسجد شرکت می‌کنم.

وی افزود: روزه‌داری را به صورت کم و بیش و در سال‌های گذشته انجام می‌دادم ولی امسال که با رسیدن به سن تکلیف روزه‌هایم را به صورت کامل گرفتم توانستم در این ماه مبارک، به  وظایف شرعی خود عمل کنم که از این بابت بسیار خوشحالم  و احساس می‌کنم این عید بسیار شیرین‌‌تر و لذت‌بخش‌تر از سال‌های قبل است و امیدوارم که هر ساله بتوانم این سعادت را کسب کنم.

مریم محمدی دیگر شهروند گناوه‌ای در گفت‌وگو با خبرنگار خبرگزاری فارس در گناوه اظهار داشت: آیین‌های ویژه عید فطر نه تنها در ایران که در تمامی کشورهای اسلامی دارای وجوه مشترک بسیار است که البته در برخی از نقاط کشور از جمله شهرستان گناوه، آئین‌های سنتی نیز به آن افزوده می‌شود. 

این شهروند گناوه‌ای اضافه کرد: غسل‌کردن بعد از غروب آفتاب آخرین روز ماه مبارک رمضان ، خواندن دعای ویژه رؤیت هلال ماه، خواندن زیارت امام حسین(ع)، احیای آن شب به دعا و نماز و استغفار، خواندن 10 رکعت نماز، قرائت دعای‌های مخصوص این شب و کنار گذاشتن زکات فطریه از مهم‌ترین اعمال شب عید فطر است.

رضا سبحانی در خصوص ایام ماه مبارک رمضان و روز عید فطر به خبرنگار خبرگزاری فارس در شهرستان گناوه گفت: پس  از یک ماه حضور در ضیافت الهی و اعتراف به بندگی و طلب آمرزش و عرض نیاز و تمنا به درگاه خداوند، روز عید که روز  توفیق بر طاعت و اطاعت، توبه و تهذیب نفس و ذکر و یاد محرومان و گرسنگان است فرا می‌رسد.

وی ادامه داد: در طول یک ماه رمضان، درس‌های بسیاری برای خودسازی و تهذیب نفس فرا می‌گیریم که جنبه اجتماعی و فردی دارد و ضامن سلامتی جسمی و روحی در زندگی انسان است و در پایان این ماه این توفیق الهی که نصیب ما شده است را جشن می‌گیریم و به هم تبریک می‌گوییم.

این شهروند گناوه‌ای عنوان کرد: ما در این روز طبق سنت همیشگی و دستورات دین  اسلام به دیدار بزرگترها می‌رویم و این عید را به آنها تبریک می‌گوییم همچنین در این روز به زیارت اهل قبور رفته و یادی از درگذشتگان می‌کنیم.

وی عنوان کرد: همچنین طبق سنتی قدیمی در روز عید و پس از اتمام فریضه نماز عید فطر به دیدار خانواده‌هایی که در سال گذشته  یکی از عزیزان خود را از دست داده‌اند، رفته و آرزوی قبولی طاعات و طول عمر برای بازماندگان می‌کنیم.

به گزارش فارس، عید فطر روزی است که فطرت آدمی به واسطه یک ماه اطاعت امر پروردگار و اخلاص، شکوفا شده و فضای زندگی انسان را  معطر می‌سازد و  آغاز حرکتی نو و تازه با همتی بلند در جهت اصلاح فردی و اجتماعی برای همه ماست تا نتیجه یک ماه روزه‌داری و اطاعت پروردگار را با دوری از گناه و معصیت و انجام یک اقدام بزرگ عبادی و معنوی در زندگی فردی و اجتماعی به منصه ظهور برسانیم و شاهد نتایج عملی آن در سایر ماه‌های سال باشیم.

عصمت اسماعیلی - خبرنگار خبرگزاری فارس در شهرستان گناوه

 


  منبع: مبشرین|پایگاه خبر قرآنی و معارف اسلامی
       لینک مستقیم   :   http://mobasherin.ir/shownews.aspx?id=26074

نظـــرات شمـــا






سال 1402سال 1402