جمعه 31 فروردین سال 1403 Fri, 19 Apr 2024 17:10:34 GMT
کد خبر : 18066       تاریخ : 1396/12/27 10:58:22
آداب نوروز از منظر دین

آداب نوروز از منظر دین

آیین باستانی نوروز از منظر دین اسلام گرامی‌داشته شده و آدابی برای هرچه معنوی‌تر برگزار کردن این ایام از قول بزرگان بیان شده است.

به گزارش مبشرین، نوروز از اعیاد باستانی است که مردم ایران زمین آن را همراه با جشن و سرور و شادی برگزار می‌کردند و در استقبال از این جشن و تا انتهای آن رسومی بود که امروزه نیز شاهد امتداد برخی از این آیین‌ها هستیم که از جمله آن چهارشنبه‌سوری و خانه تکانی تا خرید مایحتاج ویژه نوروز از پوشاک تا آجیل و شیرینی را می‌توان نام برد.
با آمدن اسلام این رسم زیبا رنگ و بوی دینی به خود گرفت و دید و بازدیدها نوروز، امتداد صله رحمی شد که بسیار مورد تاکید دین مبین اسلام قرار دارد.
حضور بر مزار درگذشتگان در آخرین پنج‌شنبه سال و نثار فاتحه بر روح تازه‌درگذشتگان در دید و بازدیدهای نوروزی، رسوم خوش‌آیندی هستند که در نوروز مسلمانان بسیار حائز اهمیت است.
با مراجعه به کتاب معنوی مفاتیح‌الجنان می‌بینیم برای نوروز اعمالی ذکر شده که با به جا آوردن آن می‌توان بهره معنوی از این عید زیبا داشت.
با رسیدن فصل بهار و تازه شدن سال غسل کن و پاکیزه‌ترین جامه‌های خود را بپوش و به بهترین بوی‌های خوش خود را معطر گردان تا سالی نیکو برایت رقم بخورد.
در مفاتیح‌الجنان شیخ قمی، روایتی از معلی بن خنیس را درباره نوروز ذکر کرده است که اعمال این روز و دعای مربوط به آن را همراه دارد. در بحارالانوار مجلسی روایات معلی بن خنیس را به تفصیل آورده است. در آن روایات به فضیلت و برتری این روز نسبت به سایر ایام بسیار پرداخته است و یکی از روایات مفصل معلی بن خنیس ، نوروز را این گونه تجلیل کرده است: نوروز روزی است که کشتی نوح بر کوه جودی قرار گرفت، روزی است که جبرئیل بر نبی (ع) نازل شد، روزی است که رسول اکرم (ص) علی (ع) را بر دوش کشید تا بت‌های قریش را از بالای کعبه برمی‌کند، نوروز روزی است که نبی (ع) به وادی جن رفت و از ایشان بیعت گرفت، روزی است که برای علی (ع) از مردم بیعت گرفت (غدیر خم)، نوروز روزی است که قائم آل محمد (عج) ظهور خواهد کرد و روزی است که امام عصر (عج) بر دجال پیروز خواهد شد.
و اما روایت خنیس به نقل از امام صادق (ع) در مفاتیح‌الجنان اینچنین است: فرمود: «چون نوروز شود، غسل کن و پاکیزه‌ترین جامه‌های خود را بپوش و به بهترین بوی‌های خوش خود را معطر گردان. پس چون از نمازهای پیشین و پسین و نافله‌های آن فارغ شدی، چهار رکعت نماز بگذار یعنی هر دو رکعت به یک سلام و در رکعت اول بعد از حمد ده مرتبه سوره قدر و در رکعت دوم بعد از حمد ده مرتبه سوره کافرون و در رکعت سوم بعد از حمد، ده مرتبه قل اعوذ برب الناس و قل اعوذ برب الفلق را بخوان و بعد از نماز به سجده شکر برو و این دعا را بخوان: «اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ الْأَوْصِیَاءِ الْمَرْضِیِّینَ وَ عَلَی جَمِیعِ أَنْبِیَائِکَ وَ رُسُلِکَ بِأَفْضَلِ صَلَوَاتِکَ وَ بَارِکْ عَلَیْهِمْ بِأَفْضَلِ بَرَکَاتِکَ وَ صَلِّ عَلَی أَرْوَاحِهِمْ وَ أَجْسَادِهِمْ اللَّهُمَّ بَارِکْ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ وَ بَارِکْ لَنَا فِی یَوْمِنَا هَذَا الَّذِی فَضَّلْتَهُ وَ کَرَّمْتَهُ وَ شَرَّفْتَهُ وَ عَظَّمْتَ خَطَرَهُ اللَّهُمَّ بَارِکْ لِی فِیمَا أَنْعَمْتَ بِهِ عَلَیَّ حَتَّی لا أَشْکُرَ أَحَدا غَیْرَکَ وَ وَسِّعْ عَلَیَّ فِی رِزْقِی یَا ذَا الْجَلالِ وَ الْإِکْرَامِ اللَّهُمَّ مَا غَابَ عَنِّی فَلا یَغِیبَنَّ عَنِّی عَوْنُکَ وَ حِفْظُکَ وَ مَا فَقَدْتُ مِنْ شَیْ‏ءٍ فَلا تُفْقِدْنِی عَوْنَکَ عَلَیْهِ حَتَّی لا أَتَکَلَّفَ مَا لا أَحْتَاجُ إِلَیْهِ یَا ذَا الْجَلالِ وَ الْإِکْرَامِ».
«خدایا بر محمّد و خاندان محمّد درود فرست آن‏جانشینان پسندیده، و بر تمام پیامبران و رسولانت، با برترین درودهایت، و ایشان را برکت ده به برترین برکتهایت، و درود فرست بر جانها و تنهایشان‏ خدایا بر محمّد و خاندان محمّد برکت ده، و به ما در این روز برکت ده که آن را برتری و کرامت و شرافت دادی، و مرتبه‏اش را بزرگ نمودی.خدایا به من برکت ده، در آنچه به من نعمت دادی، تا احدی را جز تو سپاس نگویم، و در روزیام بر من وسعت ده، ای صاحب بزرگی و بزرگواری.خدایا هر آنچه از من غایب شده باک نیست مبادا کمک و نگهداریات‏ از من غایب گردد، و هرچه را گم کرده‏ام، یاریات را بر آن از من گم مساز تا در آنچه به آن نیازمند نیستم، خود را بر زحمت‏ نیفکنم، ای صاحب بزرگی و بزرگواری».
در لحظه تحویل سال وقتی دعای «یا مقلب القلوب و الابصار، یا مدبر اللیل و النهار، یا محول الحول و الاحوال، حول حالنا الا أحسن الحال» می‌خوانیم اعمال یک ساله خود را مد نظر داشته باشیم و با استعانت از خدای متعال توفیق برکت در نیکی‌ها را بخواهیم.
در این بین، شهرها و مناطق رسومی برای خود دارند که ریشه در باورها و اعتقادات آنان دارد، رسومی که در کنار انجام صله رحم و دید و بازدید از بزرگترها و دوستان و آشنایان، خانه تکانی و تمیز کردن محیط زندگی، آشتی و رفع کدورت‌ها که از تاکیدات دین مبین اسلام نیز هست را به جای می‌آورند.
یکی از رسومی که در زنجان نیز انجام می‌شود خواندن سوره یاسین است، در زمان تحویل سال مردم در مساجد گردهم می‌‎آیند و با قرائت چهل بار سوره یاسین و دمیدن بر آب، آن را متبرک کرده و معمولا با آن شربت زعفران تهیه می‌کنند و به عنوان تبرک میل می‌شود.
منبع: ایکنا

  منبع: مبشرین|پایگاه خبر قرآنی و معارف اسلامی
       لینک مستقیم   :   http://mobasherin.ir/shownews.aspx?id=18066

نظـــرات شمـــا






سال 1402سال 1402