پنج شنبه 9 فروردین سال 1403 Thu, 28 Mar 2024 20:19:08 GMT
کد خبر : 17987       تاریخ : 1396/12/23 03:00
نگاهی به خدمات بنیاد شهید در آستانه چهل‌سالگی

نگاهی به خدمات بنیاد شهید در آستانه چهل‌سالگی

بنیاد شهید انقلاب اسلامی در چهارمین دهه حضور، علاوه بر انجام وظایف در حوزه خدمت‌رسانی به خانواده‌های معزز شهدا، جانبازان و ایثارگران سعی در گسترش و به‌روز‌رسانی فعالیت‌های خود دارد.

از ابتدای پیروزی انقلاب اسلامی، کارشکنی‌ها، توطئه‌ها و ترورهایی که دشمنان علیه این آب و خاک طراحی کرده‌ بودند، روزبه‌روز آمار شهدا را در ایران اسلامی افزایش می‌داد که لزوم تأسیس سازمانی که متولی مشکلات معیشتی، فرهنگی و مسائل دیگر خانواده شهدا و ایثارگران باشد بیشتر حس می‌شد.
به مناسبت سی‌ونهمین سالروز تأسیس بنیاد شهید و هفته گرامیداشت مقام شهدا، کانون خبرنگاران ایکنا، نبأ؛ نگاهی به رویکردها و فعالیت‌های این نهاد در چهارمین دهه تأسیس آن داشته است.
بنیاد شهید انقلاب اسلامی نهادی است انقلابی که در راستای اجرای فرمان بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران، حضرت امام خمینی(رحمة الله علیه) به منظور تجلیل و تکریم از شهدا، جانبازان، ایثارگران و خانواده‌های مکرمشان در سال ۱۳۵۸ تأسیس شده است.

وظایف ابلاغی
طبق فرمان امام خمینی مبنی بر تأسیس این بنیاد، ۱۰ وظیفه از طرف ایشان به مؤسسین آن ابلاغ شد که به شرح زیر است:
۱) اولویت فرهنگی؛ وارد کردن تسهیلات مقتضی در مدارس و دانشگاه‌ها
۲) اولویت اقتصادی؛ مسکن، تهیه وسایل و سایر مایحتاج زندگی برای آنان
۳) اولویت در استخدام؛ اولویت داشتن خانواده‌های شهدا و معلولین در استخدام دولتی و استخدام آنانی که قدرت خدمت دارند
۴) تهیه کارت مجانی برای استفاده از اتوبوس‌های دولتی داخل شهری
۵) تهیه کارت نیم‌بها برای استفاده از وسایل نقلیه بین شهری مثل قطار، هواپیما و غیره
۶) تشکیل دفترچه مخصوص برای قدرت خرید از تعاونی‌های دولتی
۷) بیمه درمانی و استفاده از کارت ویژه خرید دارو
۸) قرار دادن حقوق رسمی برای معلولین که قدرت کار ندارند و خانواده شهدا بالنسبه به افراد آن خانواده
۹) ایجاد برنامه‌هایی در رادیو به عنوان معلولین و خانواده شهدا
۱۰) تحت درمان قرار دادن معلولین و آسیب‌دیدگانی که احتیاج به معالجه دارند و فراهم آوردن شرایط مسافرت و تقبل مخارج معالجه برای بیمارانی که با تشخیص پزشک نیاز به معالجه در خارج از کشور دارند
این بنیاد به عنوان یک نهاد هدایت‌گر، سیاست‌گذار، برنامه‌ریز و نظارت‌کننده وظیفه دارد تمام امکانات نظام و جامعه اسلامی را در جهت تحقق این اهداف بسیج کند.

جدیت در امور فرهنگی
بنیاد شهید انقلاب اسلامی با محوریت احیا، حفظ و ترویج فرهنگ ایثار و شهادت طلبی، زنده نگه داشتن یاد شهیدان و حفظ آثار آنان، تجلیل و تکریم از خانواده‌های معظم شهدا، جدیت در امور فرهنگی خانواده‌های شاهد، خوداتکایی و قانونمند کردن ارائه خدمات به آنان و بسیج امکانات نظام به منظور پراکندن عطر ملکوتی شهادت در جامعه آغاز به فعالیت کرد.
پس از اتمام جنگ تحمیلی، مسئولیت رسیدگی به امور جانبازان که تا آن زمان بر عهده بنیاد شهید بود، به دستور امام خمینی به بنیاد مستضعفان سپرده شد و نام این نهاد به بنیاد مستضعفان و جانبازان انقلاب اسلامی تغییر پیدا کرد.
هم‌زمان با بازگشت آزادگان عزیز به ایران اسلامی در سال ۱۳۶۹ مسئولیت رسیدگی به خانواده‌های این عزیزان که بنیاد شهید متولی آن نیز بود، از عهده این نهاد برداشته شد و به ستاد تازه‌تأسیس شده زیر نظر نهاد ریاست جمهوری به نام ستاد رسیدگی به امور آزادگان محول شد.
با درخواست مسئولان نهادهای ایثارگری و بر اساس فرمان مقام معظم رهبری(مد‌ظله‌العالی) و طبق مصوبه شورای عالی اداری در سال ۱۳۸۳، بنیاد شهید انقلاب اسلامی با سازمان جانبازان انقلاب اسلامی و ستاد رسیدگی به امور آزادگان ادغام و به نام بنیاد شهید و امور ایثارگران نام‌گذاری شد.
در طی این سال‌ها بنیاد شهید سعی بر انجام وظایف محول شده و همچنین بهبود عملکرد هر ساله خود نسبت به سال گذشته دارد.

مشارکت بنیاد شهید با سایر نهادها
این بنیاد سعی کرده تا با اقدامات خلاق، سازنده و کیفی و مشارکت با سایر دستگاه‌ها در زمینه ترویج فرهنگ ایثار و شهادت اقدامات جدی به عمل آورد که این اقدامات در بخش‌ها و حوزه‌های مختلف به چشم می‌خورد که عبارتند از:
در حیطه آموزشی می‌توان به فعالیت‌ها و همکاری‌های میان این نهاد و وزارت آموزش و پرورش اشاره کرد که این وزارت‌خانه با گنجاندن درس‌هایی با مفاهیم ایثار و شهدادت در کتاب‌های درسی دانش‌آموزان تلاش می‌کند تا آینده‌سازان این سرزمین را با افرادی که امنیت، استقلال، آزادی و آرامش کنونی جامعه مدیون فداکاری آن‌هاست آشنا کند تا بدین ترتیب فرهنگ ایثار و شهادت در جامعه نهادینه شود.
در حوزه فعالیت در فضای مجازی با توجه به گسترش استفاده از شبکه‌های اجتماعی در میان اقشار مختلف جامعه و تأکید مقام معظم رهبری بر استفاده از این فضا در حوزه فرهنگی، یکی از اقدامات این بنیاد که در سطح ملی نیز مورد توجه قرار گرفت، اجرای دو جشنواره جبهه مجازی در حوزه ایثار و شهادت بوده است؛ همچنین حدود ۲۴۰۰ وبلاگ، صفحات اینستاگرام و تلگرام که در این حوزه فعال هستند، شناسایی و ارتباط‌گیری صورت گرفته است.

اقدامات بنیاد شهید در حوزه هنر و ادب
در حوزه هنری و ادبی می‌توان به تولید و پخش برنامه‌های رادیویی، تلویزیونی و سینمایی؛ برگزاری جشنواره هنرهای تجسمی، آموزش تئاتر، سرود، اجرای نمایش، حمایت از هنرمندان، برگزاری نمایشگاه و برپایی کارگاه آموزشی در حوزه ایثار و شهادت اشاره کرد.
در بخش فعالیت‌های قرآنی برای خانواده‌های معزز شهدا و ایثارگران، می‌توان به آموزش مفاهیم قرآنی؛ آموزش نهج‌البلاغه، آموزش مهدویت، برپایی مسابقات قرآنی، آموزش نماز و ... اشاره کرد.
در بخش اردو‌های سیاحتی و زیارتی؛ حج تمتع، حج عمره، اردوهای دانشجویی، اردوهای دانش‌آموزی، کاروان‌های محبین الرضا و سفرهای خانواده ایثارگران را می‌توان از جمله اقدامات قابل توجه این نهاد عنوان کرد.
علاوه بر این اقدامات، این نهاد انقلابی اقدامات بسیار دیگری نظیر راه‌اندازی کتاب‌خانه تخصصی ایثار و شهادت با هدف جمع‌آوری و ارائه کتب مربوط به حوزه ایثار و شهادت و ارائه خدمات به پژوهشگران و علاقمندان به مطالعه در این حوزه، برگزاری بزرگداشت روز شهید، ساماندهی گلزار و مزار شهدا، مستندسازی اسناد فرهنگی شهدا و ایثارگران، ایجاد مراکز فرهنگی ـ ورزشی و توان‌بخشی و... اشاره کرد.
امید است که در سال‌های آینده شاهد گسترش روز افزون خدمات و فعالیت‌های این نهاد مقدس باشیم.

مهسا اسفندیاری

منبع: ایکنا


  منبع: مبشرین|پایگاه خبر قرآنی و معارف اسلامی
       لینک مستقیم   :   http://mobasherin.ir/shownews.aspx?id=17987

نظـــرات شمـــا






سال 1402سال 1402