چهارشنبه 5 اردیبهشت سال 1403 Wed, 24 Apr 2024 05:41:27 GMT
کد خبر : 16875       تاریخ : 1396/12/20 11:07:29
همدلی و هم افزایی بین نهادهای قرآنی رونق بخش فعالیت های قرآنی است

همدلی و هم افزایی بین نهادهای قرآنی رونق بخش فعالیت های قرآنی است

امسال دو آزمون قرآنی وزارت ارشاد و سازمان اوقاف با تمام اشتراکات و افتراقاتی که با هم داشتند، ادغام شدند که می توان نکاتی را در مورد ضعف ها و قوت های این آزمون برشمرد.

به گزارش مبشرین، آزمون حفظ و مفاهیم قرآن کریم یکی از برنامه‌های مهم معاونت قرآن و عترت است که طی سالهای گذشته برگزار شده و امسال طی هماهنگی‌های صورت گرفته این امر با همکاری و مشارکت سازمان اوقاف و امور خیریه به صورت ادغام شده برگزار شد.

 اوایل سال ۹۳ بود که حجت الاسلام و المسلمین حشمتی از برگزار نشدن آزمون سراسری قرآن و عترت اردیبهشت ماه به دلیل مشکلات مالی و نیز نبود سازوکار مناسب در اجرای آزمون خبر داد؛ اما عملاً در سازوکار و محتوای آزمون ۴ مهر ۹۳، تغییر خاصی صورت نگرفت. اضافه شدن رشته نهج البلاغه از سال قبل در دستور کار قرار داشت  و تنها اجرای آزمون در برخی شهرها به مؤسسات سپرده شد که در برخی شهرها هم این کار صورت نگرفت مثلاً برگزاری آزمون شهر تهران به موسسه یا موسساتی واگذار نگردید.

 ذکر این نکته ضروری است زمان برگزاری این آزمون برای برنامه ریزی آموزشی موسسات قرآنی حائز اهمیت است و تغییر مداوم زمان برگزاری و تصمیمات خلق‌الساعه چیزی جز تزریق بی برنامگی به مؤسسات و نیز بلاتکلیفی ۵۰ هزار داوطلب و قرآن آموز را در بر نداشت.

براساس رویکردی که بخشی از آن ایجاد انگیزه برای گرایش جوانان و نوجوانان به حفظ قرآن کریم عنوان شده است، تعدادی از دستگاه‌ها طی سال‌های گذشته به برگزاری آزمون‌های حفظ قرآن اقدام کردند. آزمون‌هایی که شاید مهم‌ترین آنها آزمون حفظ قرآن توسط وزارت ارشاد و سازمان اوقاف و امور خیریه بود.

از سوی دیگر سازمان اوقاف و امور خیریه نیز در همین راستا آزمونی با عنوان آزمون طرح ملی تربیت حافظان قرآن کریم را از پنج سال قبل کلید زد تا این سازمان که عمده فعالیت قرآنی آن تا آن زمان بر پایه برگزاری مسابقات قرآن بود، فاز دیگری از فعالیت‌های آموزشی قرآنی خود را که مبتنی بر تربیت حافظ قرآن بود، کلید بزند.

در ادامه این فعالیت‌ها و پس از اینکه اقدامات موثری توسط سازمان اوقاف و وزارت ارشاد در زمینه برگزاری مشترک فعالیت‌های مشابه، صورت گرفت، زمزمه‌هایی در زمینه ادغام دو آزمون وزارت ارشاد و سازمان اوقاف مطرح شد. آزمون‌هایی که به ترتیب ۱۶ و ۵ دوره تجربه را پشت سر خود داشتند.

سرانجام این دو آزمون با تمام اشتراکات و افتراقاتی که با هم داشتند، ادغام شدند تا همه در  اسفندماه دستپخت مشترک این دو نهاد قرآنی را دیدیم.

در روز آزمون انبوه جمعیتی در دانشگاه امیر کبیر از هر سنی گواه مشارکت گسترده مردم در این آزمون بود اما آنچه که مسلم بود حضور بانوان چندین برابر از آقایان بیشتر و چشم نوازتر بوده است.

فارغ از تمامی این بحث‌ها و موفق بودن یا نبودن آزمون ادغام شده، اما برخی نکات کلیدی وجود دارد که به نظر می‌رسد کمتر مورد توجه برگزارکنندگان این آزمون قرار گرفته است. از جمله این نکات می‌توان به هزینه‌ای که برای برگزاری این آزمون دریافت می‌شود، اشاره کرد.

امسال آزمون سراسری حفظ و مفاهیم قرآن کریم به گونه‌ای برنامه‌ریزی شده بود که در تمامی استان‌ها و شهرستان‌هایی که این آزمون را برگزار کردند، تقسیم وظایف شده و نقش دستگاه‌های دخیل در این امر کاملا مشخص شده بودند.

یکی از اقدامات خوبی که در سال‌های گذشته با عنایت مقام معظم رهبری انجام شد، حذف موازی‌کاری‌ها در عرصه قرآن بود که حجت الاسلام  حشتمی در این زمینه تلاش‌های بسیاری داشت.

آزمون قرآن وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و سازمان اوقاف در یک زمان و همسو برگزار شد و برای اینکه این آزمون دچار مشکل نشود، شورای سیاست‌گذاری متشکل از معاونت قرآن و عترت ارشاد، مرکز امور قرآنی اوقاف، اداره کل قرآن و عترت وزارت آموزش و پرورش و همچنین اتحادیه‌های موسسات قرآنی تشکیل شد.

 مخاطبان امسال چهار گروه بودند که عبارتند از: موسسات قرآنی، مراکز قرآنی بقاع متبرکه، دانش‌آموزان و مخاطبان آزاد که در هر رده سنی نام‌نویسی کردند.

بر اساس این گزارش این آزمون در چهار رشته اصلی «حفظ قرآن کریم»، «ترجمه و مفاهیم»، «معارف اهل‌بیت(ع)» و «انس با قرآن» بر گزار خواهد شد که آزمون کتبی تمامی رشته‌ها پنج‌شنبه ۱۰ اسفندماه به صورت همزمان در ۴۲۰ شهرستان  وحوزه آزمونی کشور برگزار شد.

 آزمون کتبی تمام رشته‌ها پنج‌شنبه ۱۰ اسفندماه برگزار در  و نتیجه آن ۱۱ اسفندماه اعلام شد. همچنین آزمون الکترونیکی درک معنا و تدبر در قرآن ۱۲ اسفند از ساعت ۸ صبح تا ۲۰ برگزار شد . آزمون شفاهی ویژه دانش‌آموزان و بزرگسالان نیز از ۱۲ تا ۱۷ اسفندماه برپا شد که نتایج آن نیز اعلام شد.

در این آزمون بیش از پنج هزار نفر شنبه ۱۲ اردیبشهت‌ماه با هم رقابت کردند که نتایج رقابت‌ها امروز بر روی صفحه شخصی شرکت‌کنندگان قرار گرفت.

دوره الکترونیکی با عنوان درک معنا و تدبر در قرآن با همکاری موسسه نورالمجتبی در دو بخش آموزش الکترونیک و آزمون در طی سه ماه برگزار و آزمون آن به صورت الکترونیک و ۱۲ اسفند برپا شد.

نفرات برتر این آزمون نیز همزمان با نمایشگاه بین‌المللی قرآن یعنی اردیبهشت سال ۹۷برگزار می‌شود و به حدود ۳۰۰۰ نفر از برگزیدگان جوایزی اهدا می‌شود تجلیل خواهند شد.

در همین راستا عبدالهادی فقهی زاده معاون قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در گفتگو با خبرنگار مهر در خصوص آزمون گفت: در اولین آزمون سراسری حفظ و مفاهیم قرآن کریم که به صورت مشترک توسط معاونت قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و سازمان اوقاف و امورخیریه برگزار شد شانزدهمین دوره برگزاری این مسابقات بوده است که بیش از ۲۴۰ هزار نفر شرکت کردند.

معاون قرآن و عترت  وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی افزود:در این آزمون که هم برادران و هم خواهران در سطوح گوناگون سنی و تحصیلاتی شرکت کردند جوانترین شرکت کننده ۸ سال و مسن ترین شرکت کننده که توانستند در آزمون شرکت کنند ۷۲ سال داشت.

وی با اشاره به برپایی این دوره از مسابقات در ۴۱۰ شهرستان به بصورت همزمان و هماهنگ تصریح کرد:آنچه که دستاورد خوب و مهمی تلقی میشود همدلی و مشارکت موثر و هم افزایی بین معاونت قرآن و سازمان اوقاف که در این مسابقات رقم خورده است و در تمام مراحل از مراحل مقدماتی تا مراحل پایانی این همراهی برادرانه وجود داشت.

معاون قرآن و عترت در خصوص ادامه این تعاملات با سازمان اوقاف اظهار داشت: این برنامه را هرساله داشته و در صدد هستیم که به توسعه محدود رشته ها و مخاطبان این آزمون بپردازیم  که  هدف ما رشد و اعتلای فرهنگ قرآنی در سطوح گوناگون جنسیتی و مقاطع مختلف سنی در همه شهر ها و روستاها است.

فقهی زاده در جواب به پرسشی در خصوص استقبال بانوان از مسابقات قرآن ادامه داد: این مسابقات هیچ اختصاصی به گروه یا جنسیت خاصی ندارد و بین برادران و خواهران کاملا مشترک بوده است و در آینده نیز همین بررسی هایی  جهت عدم استقبال آقایان و حضور کمرنگ تر آنها در این مسابقات خواهیم داشت.

وی در پایان در خصوص ادغام گفت: در خصوص  اشتراک کاری که نخستین بار بین معاونت قرآن و سازمان اوقاف انجام شده حقیقتا امر بسیار خوب و روبه جلویی بود که ضمن تشکر از همکارانمان  امیدواریم همدلی هم افزایانه استمرار پیدا کند و الگویی برای رفع موازی کاری ها و همدلی های بیشتر بین سازمان ها قرآنی باشد تا شاهد ثمر بخشی هر چه بیشتر فعالیت های قرآنی باشیم.

گفتنی است بر اساس دبیرخانه آزمون برترین شهرهایی که در آزمون سراسری حفظ و مفاهیم قرآن بیشترین نمره ۱۰۰ را دارا شدند به ترتیب شیراز، قم، اصفهان، مشهد، تهران، یزد، کرج بوده است.

منبع: مهر

 


  منبع: مبشرین|پایگاه خبر قرآنی و معارف اسلامی
       لینک مستقیم   :   http://mobasherin.ir/shownews.aspx?id=16875

نظـــرات شمـــا






سال 1402سال 1402