جمعه 10 فروردین سال 1403 Fri, 29 Mar 2024 13:35:43 GMT
کد خبر : 15351       تاریخ : 1396/10/09 2
گفتگویی با قره شیخلو در خصوص وضعیت قرآنی و فعالیت های قرآنی کشور

گفتگویی با قره شیخلو در خصوص وضعیت قرآنی و فعالیت های قرآنی کشور

رئیس سازمان دارالقرآن الکریم با اشاره به بررسی وضعیت قرآنی کشور گفت: دستگاه ها و مراکز قرآنی متاسفانه با هم هماهنگ نیستند باید خط کشی ها مشخص شود و هر سازمانی بداند به چه کسی پاسخگوست.

به گزارش مبشرین، مهدی قره شیخلو، رئیس سازمان دارالقرآن الکریم با حضور در تحریریه خبرگزاری شبستان ضمن گفتگو با مسئولان خبرگزاری به تحلیل و بررسی وضعیت قرآنی کشور پرداخت. وی با اشاره به فعالیت های سازمان دارالقرآن در تحقق فرمان مقام معظم رهبری جهت تربیت 10 میلیون حافظ قرآن کریم گفت: با توجه به اینکه حضرت آقا حمایت ویژه ای از جامعه قرآنی دارند و در طول این سال ها نیز مطالبات زیادی داشتند ولی آنطور که شایسته و حق مطلب بوده به آن پرداخته نشده است.

قره شیخلو با بیان اینکه در بحث حفظ نیاز به ایجاد زیرساخت هایی داریم که اگر به آنها توجه نکنیم این مطالبه محقق نمی شود، خاطرنشان کرد: بعضی فکر می کنند اگر پول باشد مساله حل است و ده میلیون حافظ تربیت می شود باید بگویم اینطور نیست با پول این مشکل حل نمی شود.

ایجاد فرهنگ حفظ قرآن باعث تحکیم زیرساخت های قرآنی کشور می شود

رئیس سازمان دارالقرآن اظهار کرد: مادر این زیرساخت ها فرهنگ حفظ قرآن است که باید آن را در مردم ایجاد کنیم تا علاقه مند به حفظ قرآن شوند و دریابند که حفظ قرآن برایشان ارزش افزوده ای دارد بعد سراغ روش و مکانیسم و استاد و تشویق برویم.

وی ادامه داد: ولی ما قبل از این که به این زیرساخت ها توجه کنیم اول به سراغ برنامه می رویم در حالی که ایجاد فضای مناسب موثر است، ما چقدر در حوزه فضا سازی کار می کنیم؟ آیا رسانه ها، رسانه ملی و مطبوعات در این حوزه وارد شده اند.

قره شیخلو با بیان اینکه با این وضعیت نمی توانیم موضوع حفظ را تبدیل به فرهنگ کنیم، افزود: در حال حاضر هر کاری کنیم به ثمر نمی رسد مگر اینکه ببینیم زیرساخت ها چیست، لوازمش چیست، برای تمهیداتش فکر کنیم و بعد برویم سراغ برنامه، متاسفانه از این بخش غافلیم.

رئیس سازمان دارالقرآن گفت: مردم باید به حفظ قرآن رغبت کنند در این راستا ما باید تبلیغ کنیم، فضاسازی کنیم، فرهنگش را ایجاد کنیم، این کارها را نمی کنیم بعد می گوییم چرا کسی وارد فضای حفظ قرآن نمی شود.  

 

شرکت 7 هزار حافظ در آزمون های هر ساله حفظ سازمان دارالقرآن

وی با بیان اینکه سازمان دارالقرآن 12 سال مسئول برگزاری آزمون های حفظ قرآن است، تاکید کرد: مستند ترین آمار حفظ در کشور در این سازمان وجود دارد، در طول این 12 سال حدود 70 هزار نفر در این آزمون ها شرکت کردند از این تعداد 10 درصد توانستند مدرک بگیرند و 90 درصد نیز در آزمون ها رد شدند البته آزمون های ما فقط حفظ نیست درک معنا هم دارد، این وضعیت نشان می دهد ما اوضاع خوبی نداریم.

قره شیخلو با بیان اینکه دستگاه هایی که آمار می دهند دو میلیون نفر حافظ قرآن دارند، کجا هستند، گفت: هر سال متوسط 7 هزار نفر در این آزمون ها از حافظان اجزای 5، 10، 20 و کل قرآن شرکت می کنند، این در حالی است که امسال در سیزدهمین دوره درصددیم حفظ سه جز را به جهت مستند شدن آمارها اضافه کنیم.

پیشنهادم برگزاری جلسه آموزش قرآن توسط هر حافظ است

رئیس سازمان دارالقرآن با بیان اینکه سازمان در حد توان و بضاعت خود سعی می کند آزمون های حفظ را به طور مرتب و منظم با کمترین اشکال در کشور برگزار کند، اظهار کرد: همچنین توسعه جلسات حفظ از دیگر برنامه های ماست، دو سال پشت سر هم همایشی را برای این دوستان که مدارک حفظ درجه سه، دو و یک گرفته بودند، برگزار کردیم و پیشنهاد کردیم شما سه هزار نفر فارغ از دستگاه های دولتی به عنوان یک مسلمان و حافظ قرآن یک جلسه حفظ قرآن در کشور تشکیل دهید.

وی با بیان اینکه متاسفانه کسانی که حافظ هستند رغبتی به برگزاری جلسات حفظ ندارند، ادامه داد: ما در این همایش از افراد خواستیم که جلسات را راه اندازی کنند و گفتیم از ما انتظار حمایت نداشته باشید چون ما بودجه ای برای حمایت از جلسات نداریم.  

قره شیخلو با اشاره به وظایف حافظان در این راستا ادامه داد: بنده بیش از 30 سال است که جلسات آموزش قرآن دارم، با اینکه 20 سال مدیر قرآنی هستم ولی کار اول خود می دانم که جلسات هفتگی خود را در روز دوشنبه بروم اما متاسفانه برخی دوستان ما این حال و حوصله را ندارند فکر می کنند باید نهادی از آنها حمایت کند در صورتی که اگر این کار در بستر مردم نباشد موثر نیست.

رئیس سازمان دارالقرآن با بیان اینکه باید نگاه ها عوض شود و از قالب نگاه های دولتی و سازمانی دربیاییم، افزود: متاسفانه بسیاری از قاریان می گویند ما جلسه نمی گذاریم، می گویند آموزش به صدا صدمه می زند، نباید حرف بزنیم فقط باید بخوانیم، اگر این نگاه باقی بماند در آینده حافظ و قاری نمی ماند و اگر اساتید گذشته به ما آموزش نمی دادند که ما الان نبودیم.

تا زمانی که زیرساخت ها درست نشود در مساله حفظ پیشرفت نمی کنیم

وی با بیان اینکه تا زمانی که زیرساخت ها درست نشود در مساله حفظ پیشرفت نمی کنیم؛ زیرا ده میلیون عدد کمی نیست، باید کار انقلابی و جهادی شود، گفت: دستگاه های حاکمیتی یک جور و بخش مردمی یک جور دیگر در گل مانده اند، حاکمیتی ها با همین امکانات حداقلی می توانستند بهتر از این کار کنند که نکردند، بخش مردمی هم نگاه خوبی ندارند.

 

 

دستگاه های قرآنی در مسائل قرآنی با هم هماهنگ نیستند

قره شیخلو در پاسخ به این سوال که سازمان دارالقرآن شما چه کمکی به دولت کرده است برای اصلاح و تامین این زیرساخت ها خاطرنشان کرد: مشکلی که در ساختار قرآنی کشور وجود دارد این است که هیچ کس زیر بار این مساله نمی رود، همه دستگاه ها برای خودشان یک دستور العمل دارند، یک دستگاه مرکزی نیست که برای این وضعیت تعیین تکلیف کند.

رئیس سازمان دارالقرآن با بیان اینکه شورای توسعه فرهنگ قرآنی به عنوان عالی ترین رکن قرآنی کشور که نزدیک به 26 سازمان و وزارت خانه عضو آن هستند، این نقش را دارد، اظهار کرد: این شورا بعد از پایش عملکردها، سازمان دارالقرآن را در موضوع ساماندهی آموزش قرآن در کشور به عنوان سازمان برتر انتخاب می کند ولی هیج الزامی نیست که وزارت آموزش و پرورش در سیستم آموزشی خود از تجریه ما استفاده کند.

وی تصریح کرد: ما به عنوان دستگاه برتر انتخاب می شویم ولی سیستم آموزشی ما هیچ ارتباطی با وزارت آموزش و پرورش ندارد و کار خود را می کند، من نمی توانم به آموزش و پرورش دستور دهم تا از تجربیات سازمان دارالقرآن الکریم استفاده کند، بعد آموزش و پرروش می رود در سیستمی دیگر کار آموزشی خود را ساماندهی می کند.

قره شیخلو ادامه داد: در این فضا یا انتخاب شورای توسعه غلط بوده که سازمان دارالقرآن الکریم را به عنوان دستگاه موفق انتخاب کرده یا اگر انتخابش درست است بقیه دستگاه ها باید با این هماهنگ باشند نه اینکه هر کدام یک سیستم آموزش برای خود داشته باشند و هماهنگی بینشان نباشد.

یازده سال است که همه دستگاه ها به موازات ما آزمون قرآن می گذارند و مدرک هم می دهند

رئیس سازمان دارالقرآن با بیان اینکه قانون آزمون های حفظ قرآن توسط رئیس جمهور ابلاغ شده است، گفت: در بند آخر این قانون آمده است از ابتدای مهر سال 85 هر گونه مزایایی که به حفاظ تعلق یابد منوط به ارائه مدرک حفظ است، این در حالی است که یازده سال است که همه دستگاه ها به موازات ما آزمون می گذارند و مدرک هم می دهند؛ اگر قانون است باید همه احترام بگذاریم.

وی با بیان اینکه در حال حاضر کلید آزمون های سراسری قرآن وزارت ارشاد زده شده است، خاطرنشان کرد: معاونت قرآن ارشاد باید آزمون های خود را برای آمادگی افراد در آزمون اصلی حفظ بگذارد در حالی که مستقل آزمون برگزار می کند و مدرک هم می دهد.

هیچ دستگاهی مدرک حفظ دستگاه دیگر را قبول ندارد/سردرگمی مخاطبان

قره شیخلو ادامه داد: این مساله نوعی سردگمی میان مخاطبان به وجود آورده است، چراکه کسی که در آزمون ها شرکت کرده مدرک خود را پیش هر دستگاه قرآنی ببرد، آن دستگاه مدرک دستگاه دیگر را قبول ندارد و با او هماهنگ نیست، اگر قانون گذار این مسئولیت را به این دستگاه داده همه باید با او هماهنگ باشیم.

رئیس سازمان دارالقرآن با بیان اینکه ما سه سال است که مسابقات را از برنامه مان کنسل کردیم، افزود: با بررسی هایمان دریافتیم اولا با توجه به محدودیت های بودجه ای، مسئولیت برگزاری مسابقات بر عهده دستگاه دیگری است و ما می توانیم در حوزه های دیگر به او کمک کنیم، الان در همه موضوعات ناهماهنگی بین دستگاه هاست در چاپ قرآن، در آموزش، در برگزاری مسابقات و خیلی مسائل دیگر ناهماهنگی وجود دارد.  

بعد از گذشت چهل سال از انقلاب در فعالیت های قرآنی لاکپشتی حرکت می کنیم

وی با بیان اینکه اگر این سیستم اصلاح نشود وضعیت قرآنی جهش پیدا نمی کند، گفت: بعد از انقلاب کارهای خوبی انجام شده اما بعد از چهل سال تجربه انتظار جهش است در حالی که ما لاکپشتی حرکت می کنیم.

 

 

سازمان دارالقرآن 42 درصد اعتبارات خود را در سال جاری دریافت کرده است

قره شیخلو اظهار کرد: هر کاری که می خواهد موفق شود باید چهار شرط داشته باشد؛ ساختار خوب، نیروی انسانی خوب، برنامه خوب و امکانات خوب، ما در حوزه قرآن در هر چهار مرحله مشکل داریم در ساختار موازی کاری صورت می گیرد، نیروی انسانی همه تجربی هستند ما آموزش مدیر قرآنی نداریم و امکانات خوبی برای قرآن نمی گذاریم.

رئیس سازمان دارالقرآن با بیان اینکه کل بودجه مصوب قرآن در سال جاری 100 میلیارد بوده که با بودجه دستگاه ها شده 200 میلیارد تومان که پول یک قرارداد در وزارت نفت و مسکن است، تصریح کرد: ما برای کار قرآنی کل کشور 100میلیارد می گذاریم که تا کنون یک ریال آن پرداخت نشده، در حال حاضر در سازمان دارالقرآن نه ماه از سال می گذرد ولی 42 درصد اعتبارات را دریافت کردیم.

وی با بیان اینکه برنامه های قرآنی مطابق نیاز روز مردم ارائه نداده ایم، تصریح کرد: الان ذائقه مردم تغییر کرده است و چیزی می خواهند که ما نداریم، محتوای خوب نداریم، برنامه خوب نداریم، در شرایط کنونی کسی پاسخگوی مشکلات روزمره جوانان نیست اگر قرآن می تواند نسخه ای داشته باشد باید علما و دانشگاهیان و مسئولان بگویند.

قره شیخلو ادامه داد: در برنامه ضعف داریم علتش هم بر می گردد به اینکه بسیاری از انرژی های ما صرف دعواها می شود به جای اینکه کار مطالعاتی و پژوهشی کنیم 50 درصد انرژی ما صرف گله گذاری و شکایت می شود که برای وضعیت قرآنی کشور یک آسیب جدی است.

خط کشی ها باید مشخص شود تا هر سازمانی بداند به چه کسی پاسخگو باشد

رئیس سازمان دارالقرآن با بیان اینکه باید خط کشی ها مشخص شود و هر سازمانی وظیفه خود را بداند که باید به چه کسی پاسخگو باشد، افزود: رقابت ها را کنار بگذاریم، ساختار خوب، نیروی انسانی، برنامه و امکانات خوب خیلی از مشکلات را حل می کند، باید قانون گذار از اقتدار خود استفاده کند، ساماندهی تشکیلات قرآنی کاری ندارد من معتقدم تجمیع دستگاه ها و مراکز قرآنی در یک مجموعه درست نیست، کثرت باشد ولی حوزه کار هر کس مشخص شود.

قره شیخلو ادامه داد: به همه سازمان های متولی امور قرآنی شرح وظایف داده شود و متولی اصلی بگوید این امکانات و نیرو انسانی را به شما می دهم، پشتیبانی می کنیم ولی سر سال این خروجی را هم از تو می خواهیم.

حیطه های ماموریت مشخص شود و هیچ کس در کار دیگری ورود پیدا نکند

رئیس سازمان دارالقرآن با بیان اینکه به طور مثال وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی وظیفه دارد در حوزه سینما و هنر قرآنی و تئاتر قرآنی ورود پیدا کند، افزود: کارگردانان قرآنی را پرورش دهد و سینما و تئاتر و حوزه کتاب را قرآنی کند، اینکه سازمان داراقرآن الکریم آموزش می دهد، سازمان اوقاف و امور خیریه و معاونت قرآن وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و وزارت آموزش و پرورش هم آموزش می دهند، ناهماهنگی و عدم کیفیت به وجود می آورد باید حیطه های ماموریت مشخص شود و هیچ کس در کار دیگری ورود پیدا نکند.

وی با بیان اینکه مهمترین مساله این است که نظارت جدی وجود ندارد، اظهار کرد: اگر نظارت جدی نباشد به سیستم ها آسیب می رساند باید حساب و کتاب شود و آمارهایی که از سوی دستگاه ها ارائه می شود راستی آزمایی شود تا به نتیجه مطلوب برسیم.

منبع: شبستان


  منبع: مبشرین|پایگاه خبر قرآنی و معارف اسلامی
       لینک مستقیم   :   http://mobasherin.ir/shownews.aspx?id=15351

نظـــرات شمـــا






سال 1402سال 1402